Zeggenschap doe je samen

In de gehandicaptenzorg draait alles om samenwerken en elkaar versterken. Daarbij is zeggenschap niet iets dat je alleen doet; het is een proces van creatief samenspel tussen professionals, cliënten en hun netwerk. Dit principe van samen beslissen en handelen is essentieel om te zorgen dat iedereen gehoord wordt. Ontdek hoe dit motto in de praktijk wordt gebracht.
Deze verhalenreeks is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW en

Zwarte koffie sterke verhalen | 101 politieverhalen met 1001 leerkansen

Trouw aan ons vak en aan onze visie op lerend werken, hebben wij als schrijvers de verhalen keer op keer verteld. Onze verbondenheid met de vertellers, de verhalen zelf en de politiewereld groeide en groeide. En al luisterend zagen we de verhalen zich ook onderling verbinden tot kleinere en grotere groepen verhalen.

Deze groepen verhalen bevatten overkoepelende thema’s. Ook al wordt een thema individueel ervaren, toch is dat thema ook bovenpersoonlijk. Bovenpersoonlijke thema’s gaan over collectieve krachten waaraan we allemaal in meer of mindere mate onderhevig zijn. Deze krachten bepalen bewust of onbewust de structuren van organisaties.

De verhalen vind je hieronder op thema gebundeld. De nummers verwijzen naar de volgorde in het boek. Die hebben we bewust laten staan voor degenen die ook met het boek werken.

Deze overkoepelende thema’s zijn:

Gevangen in patronen

Onder dit thema hebben wij de verhalen geplaatst die een sterke component van klem zitten en eenzijdigheid laten zien. Ze gaan dus over een dilemma waar je (nog) geen oplossing voor hebt en toch wordt er gehandeld. De vrije zelfsturing lijkt voor even op een laag pitje te staan.

We zien ook hier ook verhalen met een humoristische maar cynische ondertoon. Het woord crisis betekent letterlijk keerpunt. Betekent dit dat het gevangen zijn toch nog tot een bevrijding (van de cynische lach) kan leiden?

Humor

Wie liefde én humor heeft, vindt het evenwicht waarmee hij in het leven rechtop kan blijven. Ook de onderstaande verhalen laten zien hoe humor kan bijdragen om het hier-en-nu aangenaam of draagbaar te maken.

De verhalen hieronder laten verschillende functies van humor zien en ook hoe humor een voertuig of een brug kan vormen dat een weg vindt tussen patstellingen en spanningen door.

Moreel handelen

Bij sommige verhalen begon het te kriebelen. Kun je dit wel maken? Gaat de verteller niet een stapje te ver? Als je de verhalen leest vanuit het perspectief van waarde en je legt je oor scherp te luisteren, dan hoor je tussen de regels door wat de vertellers echt belangrijk vinden. Een andere manier is om op een verhaal te reflecteren vanuit het perspectief van waarden.

In de beroepscode van de politie zijn zeven waarden benoemd: respect, transparantie, vertrouwen, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid, rechtvaardigheid en balans. Ook al werk je niet bij de politie de verhalen en deze waarden zijn goed bruikbaar voor een (team)reflectie.

Vakmanschap is meesterschap

Vakmanschap is te leren. Net zoals de mens van nature geneigd is tot vertellen, zo is hij ook van nature geneigd te leren. Leren is een avontuur dat mensen uitdaagt om (leer) ervaringen op te doen.

De weg van leerling, naar gezel en meesterschap beschrijven we uitgebreid in ons boek.
Expliciete kennis, impliciete kennis, beroepskennis, levenswijsheid, ervaringskennis, fingerspitzengefühl. Kennis die niet in boeken staat en die niet in een chique zaaltje in een congrescentrum aan de orde komt. Het is de kennis die ook verscholen ligt in de onderstaande verhalen.

Andere werkthema’s