Dit verhaal over coaching on the job werd verteld door Eliane Meeuwissen (zorgcoördinator) en Ilvan Schrier (begeleider). Beiden werkzaam bij Tragel in de provincie Zeeland, grenzend aan België. Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking om een goed leven te leiden. Eliane coacht Ilvan en hij coacht op zijn beurt het team.
Coaching on the job
Op een van de locaties van Tragel, namelijk de locatie Brinkdreef, werken zorgprofessionals met jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. Het team op die locatie was lange tijd stabiel, totdat veranderingen in werktijden ervoor zorgden dat sommige mensen besloten te vertrekken. Een aantal andere professionals was toe aan een loopbaanstap. Dat zorgde ervoor dat het team van vaste medewerkers kleiner werd en dat er minder ervaring in huis was. Dat had natuurlijk ook invloed op de stabiliteit van de cliënten.
“Om goede zorg te kunnen blijven bieden, was iets nieuws nodig”, aldus Eliane. “Ik had het idee om te starten met coaching on the job. Daarover ging ik in gesprek met Corné, de zorgmanager. Ik vind het fijn als ik de regie krijg vanuit de expertise die ik heb. Corné honoreert dat en faciliteert waar nodig. Met Corné heb ik de kaders voor mijn idee afgesproken. Dus we konden aan de slag.”
Nieuwe medewerkers bij Tragel zijn wel opgeleid en gediplomeerd, maar missen vaak specifieke ervaring in het werken met jongeren met een licht verstandelijke beperking.
“Onze cliënten hebben heel veel bijkomende problematieken,” vertelt Ilvan. “Daar moet je voor geschoold worden.” Daarnaast wordt op de locatie Brinkdreef nu coaching on the job toegepast. Hierbij coacht Eliane Ilvan en hij coacht op zijn beurt het team. “Het doel is dat, doordat collega’s elkaar coachen, het hele team meer expertise krijgt,” zegt Eliane. “Je wilt dat cliënten een stabiele omgeving ervaren en dat collega’s zich fijn voelen op de werkvloer.”
Ilvan is een ervaren begeleider die al 12 jaar met jongeren met een licht verstandelijke beperking werkt. “Hoe zie je spanning? Hoe ben je opvoedkundig bezig? Hoe stel je je eigen grenzen en hoe maak je die duidelijk zodat iemand anders duidelijkheid vanuit jou ervaart? Ik kan prima alleen op de groep staan en mijn grenzen aangeven en die ook doorzetten. Maar de wat minder ervaren collega’s kunnen dat nog niet en die durven dat vaak minder te begrenzen wanneer zij alleen op de groep staan.” Juist hiervoor is coaching on the job.
Eliane: “Het rooster is nu zo dat je ’s morgens alleen staat bij de opstart. Cliënten gaan dan naar school, stages of werk waarvan de aanvangstijden verschillen. In de avonddiensten werken altijd twee begeleiders. Als een cliënt een dag met spanningen heeft, zie je in de avond meer cliënten met stress. Die ervaren ook een stukje onveiligheid. En dat heeft bovendien een wederzijds effect.”
Met coaching on the job streven Eliane en Ilvan naar een stabieler team. Hun doel is om een solide basis te creëren voor toekomstige ontwikkeling. Samen hopen zij een veilige en inspirerende werkomgeving te realiseren waarin zowel cliënten als medewerkers kunnen floreren.
Zeggenschap doe je samen
In de gehandicaptenzorg draait alles om samenwerken en elkaar versterken. Daarbij is zeggenschap niet iets dat je alleen doet; het is een proces van creatief samenspel tussen professionals, cliënten en hun netwerk. Dit principe van samen beslissen en handelen is essentieel om te zorgen dat iedereen gehoord wordt. Ontdek hoe dit motto in de praktijk wordt gebracht.
Deze verhalenreeks is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW en